Farebný svet je kurzom tolerancie, hovoria účastníci súťaže

21.06.2012 Nitra

Nitra 21. júna (TASR) – Celoslovenská čitateľsko-výtvarná súťaž Farebný svet – Coloriskeri luma vyvrcholila dnes v Nitre vyhodnotením najlepších prác zaslaných do súťaže. Súťaž bola trojstupňová a zapojiť sa do nej mohli základné školy, základné umelecké školy a detské domovy. V záverečnom stupni posudzovala porota 307 prác. „Ich celková úroveň je vynikajúca. Ocenili sme obsah a technickú úroveň,“ zhodnotila tvorbu žiakov členka poroty, historička umenia Adriana Récka. Akademický maliar Daniel Szalai ako člen poroty vyzdvihol dynamickú kompozíciu, kolorit a presvedčivú obsahovú výpoveď prác najmä mladších detí.

Farebný svet – Coloriskeri luma je celoslovenská čitateľsko-výtvarná súťaž, ktorú zorganizovali občianske združenia Pro Futuro a Romano kher – Rómsky dom. Cieľom súťaže je oboznámiť žiačky a žiakov s existenciou rómskej literatúry pre deti a literatúry pre deti z rómskeho prostredia, priblížiť im túto časť rómskej kultúry, motivovať k čítaniu s porozumením a motivovať k tvorivému kresleniu inšpirovanému rómskou literatúrou. Odborným garantom 4. ročníka súťaže bolo Národné osvetové centrum. „Súťaž Farebný svet je kurzom tolerancie,“ uviedla učiteľka základnej školy v obci Nový Život Ildikó Tóthová, kde 60 percent žiakov tvoria deti z rómskych komunít. Ildikó Tóthová je presvedčená, že dôvodom odmietnutia cudzej kultúry či iného jazyka je nepoznanie a neinformovanosť a výsledkom je odmietnutie a odsúdenie.

Putovnú výstavu Farebný svet – Coloriskeri luma si môžu záujemcovia pozrieť v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre do 29. júna tohto roka. V septembri sa výstava presunie do Košíc a postupne navštíci ďalšie slovenské mestá.
 

Vyberte región